Agora
Agora op De Bongerd
Op basisschool de Bongerd zijn we in het schooljaar 2023-204 met een Agora-bovenbouw. Dat betekent dat we vanaf augustus 2023 twee vormen van onderwijs hebben voor leerlingen vanaf groep 6: het reguliere onderwijs en een bovenbouw die werkt volgens de uitgangspunten van Agora.
Agora-onderwijs in het kort
Agora-onderwijs is ontstaan rond 2014 omdat men zag dat huidige onderwijs niet meer past bij steeds meer leerlingen. Veel leerlingen zijn niet gemotiveerd om te leren. Op een traditionele school bepaalt de leerkracht wat de leerstof is en welke vorm deze heeft. Dit leidt soms tot een verlies van motivatie voor kinderen. Daar motivatie de sleutel is tot leren, draait Agora dit om. Het vertrekpunt is daarom de leervraag van de leerling. Een kind dat zich iets afvraagt, een kind dat iets wil begrijpen, is gemotiveerd om het antwoord te vinden. De weg naar het antwoord is een leerzame weg, die niet alleen kennis oplevert, maar ook je als mens mooier en beter maakt. Je leert namelijk tijdens deze zoektocht samenwerken, plannen, communiceren en nog veel meer vaardigheden die in het leven van betekenis zijn. Dat gaat natuurlijk met vallen en opstaan en daarom wordt een leerling op Agora bijgestaan door een professional: een Agora-coach. Dit is een vakbekwame leerkracht, die voornamelijk bezig is met het coachen van de leerlingen in hun eigen leertrajecten. Ze geven ook gewoon les (rekenen, taal, lezen, Engels, gym), maar veel minder dan op een traditionele school. Dat komt omdat er geen klassikale leerroutes zijn, dus ook geen klassikale instructies. Er is ook geen tijd om de veel les te geven, want het coachen is de basis binnen Agora. Leerlingen die voor Agora kiezen vinden het ook niet zo erg om dingen zelf uit te zoeken, dat zit een beetje in hun aard.
Agora is niet structuurloos. Er is vrijheid in gebondenheid. Zo is er een duidelijke dagstructuur. Op sommige momenten staat de individuele leervraag, maar soms staat de kernwaarde ‘samen’ centraal. Zo zijn er momenten in de dag waarbij het samen leren en samen omgaan met elkaar duidelijk de aandacht krijgt. Tenslotte leer je ook veel van en met elkaar.
Meer informatie over Agora
Zoals we al schreven zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor de start. Wilt u nog meer weten? Kijk dan eens op de website van de Agoravereniging Nederland om wat meer informatie te vinden. Daar kunt u bijvoorbeeld veel antwoorden vinden op veel gestelde vragen over Agora. Deze vereniging staat ook ons bij om onze Agora goed vorm te geven. Daarbij werken we ook samen met het Raayland College in Venray. Zij hebben namelijk al enkele jaren een Agora voortgezet onderwijs. Zo kunnen we samen als basisonderwijs en voortgezet onderwijs een doorlopende groeimogelijkheid bieden voor uw kind.
Vragen? Contact?
Wilt u nog meer weten? Vraagt u zich af of Agora bij uw kind zou passen? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons ook bellen. Vraag dan naar directeur Karin Buskens (overdag bereikbaar op dinsdag, donderdag en vrijdag).